Vietnamietiška “Žvaigždutė” tarybiniais laikais buvo pigus ir ganaveiksmingas vaistas

Tikriausia ne vienas prisimena legendinį tepaliuką “Žvaigždutė”, kuris TSRS pasirodė maždaug apie 70  -  uosius metus. Turėtumėt, turėtumėt atsiminti, nes tai buvo iš tikrųjų veiksmingas, o kai kuriais atvejais ir nepakeičiamas vaistas, o tuo pačiu  -  nebrangus. Šiuo tepalėliu  -  balzmu buvo gydoma viskas  -  nuo kvėpavimo ligų iki reumato. Nuostabiausia buvo tai, kad daugeliu atveju šis vaistas buvo realiai veiksmingas!
Originalus preparato pavadinimas  -  “Vietnamietiška žvaigždė” ir jis, žinoma,  buvo gaminamas tik pačiame Vietname. Šio balzamo sukūrėjai - Vietnamo farmakologinė kompanija Danapha Pharmaceutical JSC.
Tarybų liaudis vaistą pamėgo ne iš karto: pačioje pradžioje, kaip įprasta socialistiniame pasaulyje, buvo daug neįveikiamų kliūčių: balzamas buvo pardavinėjamas kartu su instrukcija vietnamiečių kalba :) Ir dar: pačioje pradžioje balzame nebuvo naudojamas eukaliptų aliejus, kuris vėliau šį vaistą pavertė tikra panacėja.
Į balzamo sudėtį įėjo pačių vietnamiečių gydymo tikslams šimtmečiais vartotos medžiagos, gydomųjų augalų aliejai.  Tarp kitko, tai vienas iš preparatų, kurio naudą pripažįsta viso pasaulio farmakologai. Sudėtyje išimtinai   -  gydomųjų augalų eteriniai aliejai, jokios chemijos, tirštiklių, dirbtinių dažų.
Raudonas indelis su auksine žvaigžde tarybinei šaliai ypač tiko.
Dažniausia tepalas buvo naudojamas peršalus, esant slogai. Žvaigždutė puikiai padėdavo ir įkandus uodui: vėsinantis ir tuo pačiu audrinantis balzamo poveikis odai buvo toks, stiprus, kad organizmas buvo priverstas koncentruotis į šiuos naujus pojūčius.


Skaudant galvai, balzamu buvo trinami smilkiniai, peršalus  -  nugara, krūtinė, netgi pilvas.
“Žvaigždutė” buvo, ko gero, kiekvienos tarybinės šeimos vaistų dėžutėje. Pamenu, mokiniai šį vaistą mėgo taip pat, tačiau ne dėl jo gydomųjų savybių. Patepk pirštą balzamu, po to netikėtai brūkštelk klasiokui palei akį (tik ne į akį!) ir galėdavai stebėti malonų širdžiai vaizdelį  -  besivaipančią, besimarkstančią, ašarotomis akimis, būtybę. Patepus panosį, neutralizuodavai visus kitus kvapus, telikdavo tik aitrus “Žvaigždutės” kvapas. Ilgam :)

Paruošė Saulius Veržikauskas

Komentarų nėra

Komentarai

About

Teikia „Blogger“.