Kodėl TSRS buvo draudžiama naudoti mikrobangų krosneles?

70  - aisiais praėjusio amžiaus metais TSRS įsigaliojo mikrobangų krosnelių naudojimo ir pardavimo draudimas. Ir tai buvo padaryta visai ne dėl to, kad, mikrobangų krosnelės buvo “buržujų išradimas”, o dėl jų kenksmingumo.

Sklando legendos (vakariečiai rėmėsi sovietinias šaltiniais, o sovietai - vakarietiškais), kad pirmoji mikrobangų krosnelė (sutrumpintai -MK) buvo sukurta Vokietijoje, Hitlerio valdymo laikotarpiu ir vadinosi “Radiomissor”. Ji buvo skirta momentiniam patiekalų gaminimui ar greitam jo pašildymui  ir turėjo būti naudojama kariuomenėje. 

Pasakojama, kad savo išradimą vokiečių mokslininkai visapusiškai išstudijavo, tačiau galutinio taško nepadėjo  - neįvertino MK įtakos žmogaus sveikatai. Vokiečiams pralaimėjus karą, MK dokumentacija atsidūrė nugalėtojų šalių mokslininkų rankose ir šie ėmėsi darbo  - išsamiai išstudijuoti aparatą ir pateikti visapusiškas išvadas, kurios, deja, buvo liūdnos: MK naudojimas ir gamyba Tarybų Sąjungoje buvo uždraustas (čia jau rimtai). Labai panašūs tyrimai tuo metu buvo atlikinėjami JAV bei Vakarų Europoje. Deja, šiose šalyse ekonominė nauda paėmė viršų. Nežiūrint į visų pasaulio mokslininkų atliktus tyrimus, Vakaruose MK buvo pardavinėjamos tūkstančiais, tendencija išliko ir dabar.

Kuo kenksmingos mikrobangų krosnelės?

Problema yra pačiame mikrobangų spinduliavime. Tarybiniai mokslininkai išsiaiškino, kad jis ardo maisto produktų molekulinę struktūrą. Pagrindinės “žudančios” savybės yra šios:

MK skleidžiamos bangos suardo netvarias vitaminų ir mikroelementų molekules, tokiu būdu maistas praranda bet kokią vertę;

MK naudotojus gali pradėti kankinti mažakraujystė ir jiems gali pradėti daug sparčiau gamintis kraujo krešuliai (tirštėja kraujas);

Net tokiuose “nekaltuose” produktuose, kaip pienas ir grikių košė, atsiranda kancerogeninių medžiagų;


Elektromagnetinės bangos, kaip žinoma, juda šviesos greičiu (apie 300 tūkstančių km/s), o jų intensyvumas toks aukštas, kad bangų “apšaudomos” molekulinės struktūros labai rimtai deformuojasi. Reguliarus MK vartojimas maisto gamybai gali iššaukti vėžinių ląstelių vystymąsi organizme.

90  - aisiais MK naudojimas vėl  buvo leidžiamas veik visose postsovietinėse šalyse. Kaip tik tuo metu Vakaruose atsirado nemažai straipsnių apie jų kenksmingumą. 1992 metais JAV buvo paskelbtas išsamus tyrimas apie MK įtaką žmonių sveikatai. Maždaug tuo pačiu Šveicarijoje buvo baigti didelio masto tyrimai, įrodantys MK kenksmingumą.

Mokslininkai bandymų keliu įrodė, kad maistas,  šildomas mikrobangų krosnelėse, netenka net 97 procentų savo naudingų savybių. Tiriamųjų narių grupėje, kurie nuolat vartojo MK šildomą maistą, vėliau buvo užfiksuota daug virškinimo trakto ir storosios žarnos vėžinių susirgimų atvejų.

Šveicarų mokslininkas Hans Ulrich Hertel, pagrindinis MK tyrimų organizatorius, 1991 metais publikavo savo darbo tyrimus ir už tai buvo atleistas.. Tyrimo išvados buvo publikuotos 19  - ame iš JOURNAL FRANZ WEBER numeryje. Panašūs tyrimai nuolat skelbiami ir dabar, tačiau tai nedaro jokios įtakos mikrobangų krosnelių populiarumui pasaulyje.

Paruošė Saulius Veržikauskas

Komentarų nėra

Komentarai

About

Teikia „Blogger“.