Studentai savo kailiu įsitikino socializmo “veiksmingumu”

Vienas Teksaso technikos universiteto profesorius papasakojo, jog egzaminų metu anksčiau niekada nebandydavo sukirsti studentų, tačiau vieną kartą sukirto visą grupę. Ši grupė tvirtino, kad socializmas realiai veikia ir, kad “prie socializmo”, nors nebus turtuolių, tačiau nebus ir vargšų. Visi, žodžiu, bus lygūs ir laimingi.

Profesorius pasiūlė atlikti eksperimentą: už kontrolinį darbą gauti įvertinimai bus sulyginti (išvestas vidurkis) ir visą grupė bus įvertinta vienodais pažymiais. Tokiu būdu niekas nebus “sukirstas”, tačiau niekas negaus ir įvertinimo “puiku”. Ir taip bus pasiekta visuotinė lygybė.



Po pirmojo kontrolinio darbo iš visų pažymių buvo išvestas vidurkis ir visi studentai gavo įvertinimus “gerai”.

Daug besimokantys studentai buvo nusivylę, o prastai besimokantys - patenkinti. Tačiau prieš antrąjį kontrolinį darbą tie studentai, kurie mokėsi mažai, pradėjo mokytis dar mažiau, o darbštūs studentai nusprendė, kad taip pat nori kažką gauti už dyką, todėl taip pat mokėsi mažiau.

Antrasis kontrolinis darbas buvo įvertintas “patenkinamai”.

Niekas nebesidžiaugė. Po trečio kontrolinio darbo įvertinimo vidurkis jau buvo “nepatenkinama”.

Sekančių kontrolinių darbų rezultatai taip ir nepagerėjo, nes tarpusavio pykčiai, ginčai studentus tik supriešino ir niekas nesiruošė mokytis už kitus.

Paruošė Saulius Veržikauskas

Komentarų nėra

Komentarai

About

Teikia „Blogger“.